top of page

Välkommen till Ohsabanan

Museijärnväg i Småland

IMG_1324.jpeg

Smygstarta sommaren med glassprovning och ångtåg!

Vill du vara med på Ohsabanan?

Ohsabanan-62-FULLREZ.jpg

Vet du om att du kan beställa ett eget tåg?

Emsfors Elgaryd_edited_edited.jpg
Ohsabanan är en 14.5 km lång smalspårig järnväg öster om Värnamo. Banan och trafiken drivs av Ohs Bruks Järnvägs Museiförening och är en ideell förening som bildades den 31 maj 1970. Föreningens syfte är att bevara och trafikera banan.
Drönarbild Ekebohultbacken.jpg
Nu satsar Ohsabanan på ett nytt eventområde och mötesplats vid stationen i Gimarp. På det nya stationsområdet byggs nya toaletter, serveringslokal, aktivitetsområde och stationshus. Läs mer om projektet och våra samarbetspartners som gjort projektet möjligt.
Emsfors Krokliden_edited_edited.png
Oavsett ålder eller om man gillar tåg är en resa på Ohsabanan en fantastisk utflykt för hela familjen. Förutom tågresan kan man leka på lekplatserna, ta en fika på Jernvägscaféet, besöka Bruksmuséet eller utforska alla våra fordon i lokstallarna.
Skoog.jpg
Ohsabanan slingrar sig genom den Småländska urskogen förbi små sjöar och ängar. Resan genom det natursköna landskapet är en unik upplevelse som man bara kan få från tåget.
Emsfors Stensjön_edited.jpg
De tidstypiska tågen dras av ånglok från början av 1900-talet. Ljudet då loken kämpar sig upp för Sveriges brantaste backar på en järnväg går inte att beskriva med ord utan måste upplevas!

Motorlok kan ersätta ångloken vid maskinskada eller då det råder stor brandfara.

Drönarbild Ohs_edited_edited.jpg

Vädret i Ohs

bottom of page